Hello Brent, I read this question many times but still can't understand why you decided to increase it each week by the amount from last weeks and the amount of the current week plus one.
Week 1: Obviously 1$
Week 2: 1$ plus the sum of the previous week which is 1$ = 2$
Week 3: week 1 + week 2 + 1 = 1$ + 2$ + 1$ = 4$
...
Week 8: 128$
Maybe my English, but I don't see how you decided to do what you did. I guess your answer will be based on the word "subsequent" but I still don't understand why. Please help to understand.
At the end of each subsequent week, he will receive $1, plus an additional amount equal to the sum of all payments he’s received in previous weeks.GreenlightTestPrep wrote:
sandy wrote:
Mitchell plans to work at a day camp over the summer. Each week, he will be paid according to the following schedule: at the end of the first week, he will receive $1. At the end of each subsequent week, he will receive $1, plus an additional amount equal to the sum of all payments he’s received in previous weeks. How much money will Mitchell be paid in total during the summer, if he works for the entire duration of the 8-week-long camp?
Let's create a
growth tableEnd of week 1. Pay = $1. TOTAL SUM PAID TO DATE = $1
End of week 2. Pay = $1 + $1 = $2. TOTAL SUM PAID TO DATE = $1 + $2 = $3
End of week 3. Pay = $1 + $3 = $4. TOTAL SUM PAID TO DATE = $3 + $4 = $7
End of week 4. Pay = $1 + $7 = $8. TOTAL SUM PAID TO DATE = $7 + $8 = $15
End of week 5. Pay = $1 + $15 = $16. TOTAL SUM PAID TO DATE = $15 + $16 = $31
End of week 6. Pay = $1 + $31 = $32. TOTAL SUM PAID TO DATE = $31 + $32 = $63
End of week 7. Pay = $1 + $63 = $64. TOTAL SUM PAID TO DATE = $63 + $64 = $127
End of week 8. Pay = $1 + $127 = $128. TOTAL SUM PAID TO DATE = $127 + $128 =
$255Answer: $255
Cheers,
Brent