Last visit was: 18 Jun 2024, 00:13 It is currently 18 Jun 2024, 00:13

Close

GRE Prep Club Daily Prep

Thank you for using the timer - this advanced tool can estimate your performance and suggest more practice questions. We have subscribed you to Daily Prep Questions via email.

Customized
for You

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Track
Your Progress

every week, we’ll send you an estimated GRE score based on your performance

Practice
Pays

we will pick new questions that match your level based on your Timer History

Not interested in getting valuable practice questions and articles delivered to your email? No problem, unsubscribe here.

Close

Request Expert Reply

Confirm Cancel
Retired Moderator
Joined: 10 Apr 2015
Posts: 6218
Own Kudos [?]: 11808 [2]
Given Kudos: 136
Send PM
avatar
Retired Moderator
Joined: 20 Apr 2016
Posts: 1307
Own Kudos [?]: 2229 [4]
Given Kudos: 251
WE:Engineering (Energy and Utilities)
Send PM
Retired Moderator
Joined: 10 Apr 2015
Posts: 6218
Own Kudos [?]: 11808 [0]
Given Kudos: 136
Send PM
avatar
Intern
Intern
Joined: 30 Aug 2019
Posts: 6
Own Kudos [?]: 8 [3]
Given Kudos: 0
Send PM
Re: Trains A and B are 190 miles apart. [#permalink]
2
1
Bookmarks
When two trains start traveling towards each other, the sum of the distance covered by them when they meet is equal to the distance between them at the start of their journey.
Let d1= Distance covered by Train A
d2 = Distance covered by Train B
d1+d2 = 190
Let time taken by train B to meet Train A be t hrs.
Since Train A travels 1 hr more than Train B, time taken by train A to meet Train B = (t+1) hrs
d1+d2=190
15*(t+1)+10*t=190
15t+15+10t=190
25t=175
t=7
Hence, train A traveled for 15*(7+1)=120 km
avatar
Intern
Intern
Joined: 30 Oct 2019
Posts: 28
Own Kudos [?]: 11 [0]
Given Kudos: 0
Send PM
Re: Trains A and B are 190 miles apart. [#permalink]
1
Here,

Since the train A started 1 hour before train B, hence in 1 hr, Train A travelled = 15 miles,

Now Train A and Train B are 190 - 15 = 175 miles apart.

The time required to meet = 17515+1017515+10 = 77 hr

Hence the Train A travelled = 15+(15∗7)15+(15∗7) = 120 miles
avatar
Intern
Intern
Joined: 03 Nov 2019
Posts: 32
Own Kudos [?]: 5 [0]
Given Kudos: 0
Send PM
Re: Trains A and B are 190 miles apart. [#permalink]
Thanks You!
Intern
Intern
Joined: 25 Nov 2023
Posts: 43
Own Kudos [?]: 19 [1]
Given Kudos: 222
Concentration: Finance, Technology
Send PM
Re: Trains A and B are 190 miles apart. [#permalink]
1
Since train A travelled 1hr before train B, then the distance between both trains will reduce by 15miles (train A travels 15mph) to give 190 - 15 = 175.
Now the speed of both trains will be added since they're travelling toward each other to give 15 + 10 = 25mph.
Hence the travel time of both trains will be given as T = d/s where d = 175m and speed = 25mph. 175/25 = 7hrs.
As such the distance travelled by train A is given as d = t * s where t = 7, s = 15 to get 7 * 15 = 105miles. But remember train A had a 15miles 1hr head start, thus 105 + 5 = 120miles.
Prep Club for GRE Bot
[#permalink]
Moderators:
Moderator
1088 posts
GRE Instructor
218 posts

Powered by phpBB © phpBB Group | Emoji artwork provided by EmojiOne